Skoči na glavno vsebino

Študijski krožki na Ljudski univerzi Kranj: Trajnost, zgodovina in kulinarika

Na Ljudski univerzi Kranj smo tudi letos uspešno izvedli več študijskih krožkov, katerih cilji so bili izobraževanje, povezovanje in vključevanje udeležencev v lokalno skupnost. Krožki so bili tematsko raznoliki, osredotočeni pa so bili na trajnostni razvoj, slovensko zgodovino in spodbujanje odgovornega ravnanja z okoljem. Predstavljamo vam povzetek naših aktivnosti in dosežkov.

 

  1. Študijski krožek "Jaz in okolje: Trajnostni razvoj"

Krožek "Jaz in okolje" je nadaljevanje preteklega projekta, ki je namenjen odraslim s posebnimi potrebami. Sodelovalo je več udeležencev s telesnimi in duševnimi ovirami, ki so z našo pomočjo pridobili nova znanja o trajnostnem razvoju in okoljskih izzivih. Poudarek je bil na raziskovanju načinov trajnostne pridelave hrane in ponovne uporabe zavrženih predmetov.

Udeleženci so skozi različne delavnice spoznali lokalne ekološke kmetije in trajnostno usmerjene posameznike, s katerimi so skupaj iskali rešitve za lepše in bolj trajnostno okolje. Izobraževalni cilji krožka so vključevali ne le pridobivanje znanj, temveč tudi krepitev socialnih stikov in aktivno vključevanje v lokalno skupnost.

E-brošura:

 

  1. Študijski krožek "Velika zgodba generala Maistra: Zgodovinska dediščina"

Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala Rudolfa Maistra smo pripravili študijski krožek, namenjen raziskovanju njegovega življenja in dela. Udeleženci krožka so spoznavali Maistrovo osebnost, njegov literarni in umetniški prispevek ter njegovo vlogo v slovenski zgodovini.

V okviru krožka smo izvedli ekskurzije v kraje, ki so zaznamovali Maistrovo življenje, kot so Kamnik, Ljubljana in Maribor, kjer smo obiskali njegovo rojstno hišo, spomenike in Maistrovo knjižnico. Krožek je omogočil udeležencem poglobljeno razumevanje Maistrovega prispevka k slovenski kulturi in državnosti.

 

  1. Študijski krožek "Zero Waste Krožnik: Trajnostne prehranske navade"

Krožek "Zero Waste Krožnik" je bil usmerjen v raziskovanje prehranskih navad v lokalnem okolju ter spodbujanje zmanjšanja odpadkov v prehranskem sektorju. Udeleženci so pridobili znanja o trajnostnih prehranskih praksah, zmanjšanju odpadkov pri nakupovanju in pripravi hrane ter uporabi lokalnih živil.

Preučevali smo stanje prehranskih odpadkov in vpliv prehranske industrije na okolje. Krožek je prispeval k večji ozaveščenosti o problematiki odpadkov in k ustvarjanju skupnosti, ki si prizadeva za trajnostno prihodnost.

 

Zaključek

Študijski krožki na Ljudski univerzi Kranj so znova dokazali, kako pomembno je spodbujanje izobraževanja, socialnega povezovanja in trajnostnega razmišljanja. S ponosom bomo nadaljevali z našimi dejavnostmi in omogočali udeležencem, da razvijajo svoje veščine, širijo obzorja in prispevajo k razvoju lokalne skupnosti.

 

Ostale novice

Vse novice

Ne odlašajte,
vpišite se že danes

Vpis Vpis Vpis